De peristaltiek van de darmenontbreekt bij een konijn. Het is daarom heel belangrijk dat ze altijd kunnen eten om zo te voorkomen dat de darmen stil komen te liggen. Wanneer je kiest voor een konijn als huisdier, is het belangrijk om te weten welk voer ze eten en hoeveel je ze van dat voer moet geven.
Biks
In dierenspeciaalzaken is naast biks ook gemengd voer te krijgen. Dit ziet er veel aantrekkelijker uit dan een bak vol met dezelfde brokken. Mensen zijn dan ook geneigd om hun konijn gemengd voer te geven: het ziet er gezelliger uit en men heeft het idee dat het konijn hiermee verwend wordt. Toch is het beter om biks te geven. Een konijn zal bij gemengd voer snel alleen het lekkere eten en de rest laten staan. Hierdoor krijgen ze niet alle vitamines binnen die ze nodig hebben, iets wat niet voorkomt wanneer je ze biks geeft. Beperk de hoeveelheid biks per dag tot 20 gram per kilogram lichaamsgewicht.
Hooi
Hooi is onmisbaar in het dieet van een konijn. Vooral hooi draagt bij aan een goede darmwerking. De tanden van een konijn groeien door. Hooi helpt bij het afslijten van tanden en kiezen waardoor deze nooit te lang worden. Overvoer een konijn dan ook niet met biks, want hierdoor zal het minder hooi eten, wat funest is voor de darmen. Hooi is essentieel en mag (moet eigenlijk) onbeperkt gegeven worden. Wil je een konijn extra verwennen met hooi, dan kun je ter afwisseling kruidenhooi geven, welke onder andere gemaakt kan zijn van paardenbloemen en rozenbottels.
Groenvoer
Je mag een konijn ook groenvoer geven. Dit kan heel goed gras zijn, maar het mag geen gemaaid gras zijn of gras waar wilde konijnen voor komen (i.vm. ziektes). Er zijn veel groente- en fruitsoorten die je een konijn mag geven, maar er zijn ook veel soorten die niet goed zijn voor de darmen of erger, giftig zijn. Giftige groenten en fruit zijn bijvoorbeeld prei, ui, bieslook, aardappel en rabarber is zelfs dodelijk. Geef een konijn beperkt fruit. Door de fruitsuikers zal een konijn makkelijk te dik worden. Let er wel op dat gras geen hooi kan vervangen. De samenstelling van gras is namelijk anders dan dat van hooi. Hooi is ruwvoer en helpt bij de werking van de darmen. Gras kan in grote hoeveelheden juist zorgen voor diarree bij een konijn, met alle gevolgen van dien.
Gek op spelletjes spelen en konijntjes? Misschien is dan het spel Rabbit in the hat iets voor je?