Verschillendekonijnensoorten

Zoek je een konijn als huisdier, dan moet je weten dat konijnen in verschillende soorten en maten komen. Het zijn heerlijke huisdieren die voor veel ontspanning kunnen zorgen. Er zijn onnoemelijk veel konijnenrassen, waardoor het maken van een keuze nog best lastig kan zijn. Op deze pagina noemen we een aantal van de meest populaire konijnenrassen.

Franse hangoor

De Franse hangoor is een behoorlijk groot konijn die uiteindelijk niet eens zo heel veel kleiner is dan de Vlaamse reus. Dit ras staat bekend om de schattige hangende oren en kan maar liefst zes kilo worden. De Franse hangoor is door het vriendelijke en zachtaardige karakter bijzonder geschikt voor een gezin met kinderen. Wel dient er bij vermeld te worden dat dit ras er absoluut niet van houdt om opgetild te worden. Wanneer je kiest voor een Franse hangoor dan moet je een flink hok hebben met veel ruimte in de tuin om het konijn een paar uren per dag los rond te laten lopen. Voor elk ras geldt dat jij als baasje geen soortgenoten kunt vervangen, koop daarom altijd minstens twee konijnen waarbij de combinatie (gecastreerde!) ram en voedster de beste combinatie is.

Vlaamse reus

De Vlaamse reus heet niet voor niets zo: dit konijn is enorm en weegt meer dan 6 kilo. De Vlaamse reus is een uit Belgiƫ afkomstig ras en is het grootste ras ter wereld. De oren zijn rond en de bouw is grof. Erkende kleuren van de Vlaamse reus zijn: haaskleur, konijngrijs, ijzergrauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, blauw en wit geel. Dit ras is rustig en vriendelijk en daardoor goed geschikt voor kinderen, al kunnen ze gezien zijn formaat het konijn beter niet optillen. Wat wellecht een nadeel aan het grote formaat van de Vlaamse reus kan zijn, is dat je veel ruimte aan het ras moet kunnen bieden en het konijn heeft veel voedsel nodig.

Rex konijn

Rex konijnen vallen op door hun glanzende, op fluweel lijkende vacht. Hun karakter kenmerkt zich door hun lieflijkheid, aanhankelijkheid en nieuwsgierigheid. De rasorganisatie erkent de volgende kleuren: castor, opaal, luchs, zwart, bruin, blauw, geel, oranje, chinchilla en feh. Een Rex konijn weegt gemiddeld 3 tot 4 kilo en zal toe kunnen met wat minder ruimte dan een Vlaamse reus, al blijft gelden: hoe meer ruimte hoe beter.

Angora konijn

Het Angora konijn valt op door haar dikke en lange vacht. Het ras bestaat al enorm lang, maar de oorsprong van het Angora konijn is nog niet duidelijk. Dit ras zal gemiddeld drie tot vier kilo wegen. Een Angora konijn is prachtig, maar voordat je dit konijn aanschaft, dien je je te beseffen dat er veel extra verzorging bij komt kijken en dan vooral met het oog op vachtverzorging. De vacht van een Angora konijn klit snel. Wil je klitten voorkomen en de vacht mooi houden, dan dien je het konijn elke dag te borstelen. Voor het welzijn van het konijn, is het knippen van de vacht van belang. Vanaf de leeftijd van acht weken, dien je elke drie maanden de vacht te knippen. Houd je dit niet goed bij, dan kan het konijn ziek worden en uiteindelijk komen te overlijden. Laat het konijn vanaf jongs af aan wennen aan het knippen van de vacht.