Interessante feiten over konijnen

Naast wie de paashaas is en hoe je je geliefde huisdier verzorgd, zijn er nog zoveel dingen die we kunnen vertellen over konijnen. Heb je konijnen als huisdier, dan zal je beslist tevreden zijn met het overzicht dat hieronder volgt.

Darmen

Wanneer je een konijn in huis neemt, is het belangrijk om te weten dat er altijd voer klaar moet staan. Dit mag naast de standaard korrels, onbeperkt hooi zijn. Dat een konijn altijd kan eten, is van levensbelang. De darmen van de mens hebben een peristaltiek. Dit betekent niets meer dan dat de darmen het voedsel naar beneden knijpen. De darmen van konijnen hebben dit niet. Een konijn moet eten om de darmen te laten werken. Kan een konijn niet eten, dan komen de darmen stil te liggen en zal het dier uiteindelijk sterven. Konijnen krijgen bij de juiste voeding ’s nachts plakkerige keutels. Deze keutels heten blindedarmkeutels en worden door het konijn vanaf de anus weer opgegeten. Dit komt doordat de voedingsstoffen niet allemaal ineens kunnen worden opgenomen. Door het eten van de blindedarmkeutels, krijgt het konijn alsnog alle voedingsstoffen binnen.

Koppelen

Konijnen zijn groepsdieren. Een konijn zonder soortgenoten houden, maakt het dier doodongelukkig. De aandacht die het baasje het dier zal geven, kan het contact met soortgenoten nooit vervangen. Konijnen kun je echter nooit zomaar samen zetten. Je zult ze moeten koppelen. Koppelen gaat het beste tussen een (gecastreerde) ram en een voedster. Koppelen doe je het beste op neutraal terrein. Het kan zijn dat ze op elkaar gaan rijden, achter elkaar aan gaan rennen en in het ergste geval gaan vechten. Observeer wat er gebeurt en haal ze uit elkaar wanneer het uit de hand loopt. Voorkom dat ze gaan vechten, want wanneer dit eenmaal het geval is, is de kans klein dat de koppeling ooit gaat slagen. Lukt het niet op deze manier, wissel dan week om week van hok zodat ze aan elkaars geur wennen en probeer het dan nog eens opnieuw.

Goedgeheugen

Konijnen hebben een goed geheugen. Zo onthouden en herkennen ze plaatsen waar ze geweest zijn. Je kunt ze ook hun naam leren, waardoor ze het herkennen wanneer je ze roept. Het geheugen kan ook een koppeling tussen het ene en het andere konijn tegenwerken. Dat is de reden waarom je konijnen bij een koppeling uit elkaar moet halen voordat het op vechten uitdraait. Hun ‘vijand’ zullen ze niet vergeten waardoor een koppeling nooit meer gaat lukken.

Slapenendromen

Onlangs is bewezen dat konijnen ook een REM-slaap hebben. Tijdens de REM-slaap maken ogen snelle bewegingen en de mens heeft tijdens deze fase dromen. Daarom wordt verondersteld dat ook konijnen dromen. Konijnen slapen vaak met de ogen open. Menig baasje is hierdoor geschrokken omdat het dacht dat het konijn dood was. Gelukkig is er vaak dus niets aan de hand.

Alarm slaan

Als een konijn zijn ongenoegen wil uiten, doet hij dit door te stampen. Naast deze functie, heeft stampen ook als doel andere konijnen te waarschuwen. Wanneer een konijn gevaar voorziet, zal deze gaan stampen om de groep te waarschuwen.