Een konijn als huisdier

Met een mooie derde plaats op de lijst van meest gehouden huisdieren zijn er niet alleen beroemde konijnen in populaire cultuur zoalsin boeken, films en series, maar ook nog altijd een populair lid van de Nederlandse gezinnen. Veel ouders kopen bijvoorbeeld een konijn voor hun kinderen om hen te leren omgaan met dieren. Maar welke konijnen worden nu veel gehouden en waar moet je op letten bij de aanschaf en verzorging van konijnen. Wil je een antwoord op deze vragen, lees dan vooral verder.

Populaire konijnenrassen

Konijnenrassen worden in verschillende categorie├źn ingedeeld, nl. de dwergrassen, kleine rassen, midden rassen, grote rassen en rassen met een bijzondere haarstructuur. Daarnaast zijn er verschillende niet erkende rassen. Afhankelijk van de ruimte die je een konijn kunt bieden, kies je voor een groot, dan wel klein soort konijnen. De Franse hangoor is een van de populaire diersoorten. Qua karakter erg geschikt voor kinderen, echter houden ze er niet van om opgetild te worden. De Vlaamse Reus is ook een zeer gemoedelijk konijn, echter hebben ze door hun omvang veel voer en erg veel ruimte nodig. De Nederlandse hangoor dwerg is door haar formaat en karakter ook zeer geschikt voor kinderen. Ze zijn rustig en laten zich goed optillen. Andere populaire rassen zijn het rex konijn en het angora konijn.

Een of twee konijnen aanschaffen

Laten we voorop stellen dat een konijn geen solitair dier is. Een konijn leeft in een groep en is doodongelukkig wanneer het alleen is. Als mens kun je de aandacht die een soortgenoot geeft, niet vervangen. Veel aandacht aan je konijn geven, kan nooit een maatje vervangen. Koop daarom bij voorkeur altijd twee konijnen. Koop je ze uit hetzelfde nest, dan gaat het meestal goed, waarbij de voorkeur uitgaat van een combinatie tussen een ram en een voedster. Laat natuurlijk wel wanneer de ram oud genoeg is, deze castreren. Wanneer ze niet uit hetzelfde nest komen, moet je de konijnen koppelen. Doe je dit niet op de juiste manier, dan kunnen ze gaan vechten.

Wat moet je voor je konijn in huis hebben?

Bij voorkeur koop je een buitenhok voor je konijn. Deze zijn veel groter dan een binnenhok. Konijnen kunnen prima in de winter buiten blijven, hun vacht past zich daar automatisch op aan. Zorg ervoor dat het nachthok minstens een meter van de grond staat met het oog op nachtvorst. Ze moeten voldoende ruimte hebben om te bewegen, zorg dan ook voor een ruime ren. De ruimte die je hebt is minstens een vierkante meter per konijn, maar liever (veel) meer. Er zijn verschillende soorten bodembedekking zoals zaagsel en houtkorrels. Het belangrijkste is dat het urine opneemt en voor de winter kun je het beste een laag stro gebruiken voor isolatie. Er moet altijd water beschikbaar zijn en voer. Gebruik bij voorkeur een korrel voor voer omdat een konijn dan gegarandeerd alle vitamines binnen krijgt. Met gemengd voer willen ze wel het lekkerste uitkiezen en de rest laten liggen. Ook vers hooi is belangrijk. Een konijn moet altijd eten hebben: als ze niet eten, komen de darmen stil te liggen en gaan ze dood. Kies je een langharig konijn, koop dan ook een borstel om de vacht te onderhouden.