Beroemde konijnen in populaire cultuur

Naast vele interessante feiten over konijnen, zijn er ook andere dingen te vertellen die je beslist moet weten. Misschien is het allerbelangrijkste feit wel dat ze in veel verhalen over de hele wereld een hoofdrol spelen. Ook in films en series is het konijn een graag geziene gast. De ene keer is het de schattigheid die het personage zo sterk maakt, terwijl de andere keer het konijn als een bijdehand portret wordt neergezet. In dit artikel noemen we een aantal van deze wereldberoemde konijnen.

Bugs Bunny

Wie kent hem niet, de ontzettend irritante maar enorm grappige Bugs Bunny? Bugs Bunny is een karakter in de tekenfilms van Looney Tunes/Merry Melodies en kwam in 1940 voor het eerst op televisie. Het grijs met witte konijn wordt getypeerd door de witte handschoenen en de nonchalante manier van het eten van een wortel. Het allereerste debuut was in 1938 in een tekenfilm van Porky Pig. De meest bekende zin van Bugs is: ‘What’s up doc?’. Beroemde personages die vaak samen met Bugs in de filmpjes voorkomen zijn Elmer Fudd en de zwarte eend Daffy Duck.

Roger Rabbit

De in 1988 uitgebrachte film ‘Who framed Roger Rabbit’ draait om het, hiermee beroemd geworden, witte konijn Roger Rabbit. De film speelt zich af in de jaren ’40 en is een leuke combinatie van tekenfilmfiguren en echte mensen. Roger Rabbit is een vastgelopen acteur die zijn carrière terug op de rails wil krijgen. Dan komt hij erachter dat zijn sexy vrouw een affaire heeft. De minnaar van zijn vrouw wordt vermoord en alles wijst naar Roger als de dader. De film laat zien hoe Roger Rabbit zijn best moet doen om zijn onschuld te bewijzen. Who framed Roger Rabbit heeft destijds de animatiefilms een nieuw leven ingeblazen.

Konijn, Winnie’s vriend

Veel kinderen zijn groot geworden met de verhalen en films van Winnie de Poeh. Het eerste boek werd in 1926 al uitgebracht. Later zouden er ook tekenfilms volgen. Winnie de Poeh is een gele beer die gek is op honing. Hij woont in he Honderdbunderbos met zijn dierenvriendjes Kanga, Roe, Iejoor, Teigetje, Knorretje, de wijze Uil en Janneman Robinson. Een van de vriendjes van Winnie de Poeh is Konijn. Konijn is een groot geel wit konijn en is de meest serieuze van het stel. Het lijkt wel een beetje de grote broer, of oom die ervoor zorgt dat de vrienden zo weinig mogelijk in de problemen komen. Konijn is een beetje geobsedeerd door netheid. Hij wil altijd zijn huisje schoon hebben en wanneer dit klaar is, gaat het onkruid wieden in zijn zorgvuldig bijgehouden groentetuin.

Stampertje

Wie Stampertje voor het eerst ziet in de film Bambi wordt overvallen door schattigheid. Het kleine grijze konijntje lijkt jong, maar helpt Bambi door de eerste stapjes op het ijs en allerlei andere moeilijkheden heen. Stampertje dankt zijn naam aan zijn linkervoet die steeds op de grond stampt. Het olijke konijntje verschijnt samen met Bambi voor het eerst in 1942 op het witte doek. Later zal Stampertje nog veelvuldig in stripverhalen avonturen beleven met Bambi.